Tüm Üretim Hatlarını Tek Kumandayla Kontrol

22 December 2022

Tüm üretim hatlarını tek kumandayla kontrol

Hedda, iletişim hatası kaynaklı iş kazalarını en aza indiren özel bir cihaz üretti. Her sektördeki üretim hatlarına kolayca entegre edilebilen Hendo, kontrol panosundaki tüm fonksiyonları tek bir kumandayla idare ediyor. Yaklaşık 100 fonksiyonlu cihazda acil durumlar için ‘acil stop butonu’ da mevcut.

SOYHAN ALPASLAN
 
Teknopark İstanbul’da yerleşik Hedda firması, müşterilerinin mevcut üretim hatlarına kolayca entegre edilebilen özel amaçlı üretim araçları tasarlayıp, imal ediyor. Hedda, iletişimden kaynaklanan hataları azaltıp, iş kazalarını minimize eden Hendo adını verdiği kumanda cihazını üretip, patent başvurusunu yaptı.
 
Yaklaşık 100 kadar fonksiyon tanımlama özelliğine sahip bu küçük cihaz, personele rahat çalışma imkanı sunarken, kritik durumlarda elinin altında bir acil stop butonu bulundurma konforu sağlıyor.

İstanbul Ticaret’in sorularını, Hedda’nın kurucusu makina mühendisi Muhsin Mert Çelik cevapladı.
 
AKSAYAN YÖNLERİ TESPİT
 
Hedda nasıl kuruldu?

 
Ağır sanayi makinaları ve robotik otomasyon hatları tasarımı alanlarında çalıştım. Bu süreçte üretim hatlarının güvenlik, kalite ve verimlilik alanlarında optimizasyonu konusunda yenilikçi projeler geliştirmeye başladım. Bu projeleri hayata geçirmek için Hedda’yı kurdum. 2022 yılı içinde Teknopark İstanbul’daki faaliyetlerimize başladık.
 
İHTİYACA ÖZEL ÜRETİM ARAÇLARI
 
Hedda ne üretiyor?
 
Özel amaçlı üretim araçlarının tasarımını, imalatını yapıp; entagrasyonu konusunda da hizmet veriyoruz. Müşterilerimizin mevcut üretim araçlarına kolayca entegre edilebilen, üretim sürecini geliştirici ekipmanlar sunuyoruz. Verimli, güvenli ve ergonomik tasarımlar yapıyoruz. Müşterilerimizin aktif olarak kullandıkları birçok üretim tekniği ve üretim aracının; güvenlik, verimlilik ve kalite konularında optimizasyonunu gerçekleştiriyoruz. İhtiyaca göre üretim aracı tasarlıyoruz.
 

TEK KUMANDA İLE KONTROL
 
Söz konusu tasarımlarınızdan örnek verir misiniz?
 
Üretim sürecinde genellikle sabit kontrol panoları kullanılır. Manuel müdahale gerektiren durumlarda müdahaleyi gerçekleştirecek olan görevli üretim hattının içerisine girer ve kendisine ihtiyaç duyduğu manuel fonksiyonları gerçekleştirmesi için panoyu kullanacak bir operatör çağırır.
 
Bu esnada iletişim hatalarından kaynaklanan birçok iş kazası meydana gelebilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için bütün üretim hatlarını tek bir kumandadan kontrol edebilecek ürünümüz Hendo’yu geliştirdik.
 
ACİL STOP BUTONU
 
Hendo nasıl bir ürün?

 
Hendo’nun 100 kadar fonksiyon tanımlama özelliği mevcut. Özel binary kodlanmış Hendo, imalat hatlarında görevli personele rahat çalışma imkanı sunuyor. Aynı zamanda da acil durumlar için elinin altında bir acil stop butonu bulundurma imkanı sağlıyor. Yere düştüğü zaman insan dışı çarpma, basınç gibi herhangi bir sıra dışı müdahalede hattın çalışmasına izin vermiyor. Bu özelliklerinin yanında müşterinin talebi doğrultusunda ek güvenlik protokolleri de tanımlanabiliyor. Hendo sayesinde bakım, onarım ekiplerinin çalışma konforu artarken, iş kazası riskleri önemli ölçüde düşüyor.

YENİ ÇEVRE KAYNAĞI TEKNİĞİ
 
Çevreci kaynak konusundaki Ar-Ge çalışmanızı anlatır mısınız?

 
Panel radyatör imalat hattı için orta frekanslı kısa kenar kaynak makinası tasarım ve imalatı üzerine Ar-Ge yapıyoruz. Çevre sac kaynağı işlemlerinde; iki bakır disk elektrotun birbiri üzerinde dönme hareketi ile kaynak yapılır. Bu yöntem çok ciddi soğutma ve temizleme yükü doğururken, büyük kütlelerin her operasyon sırasında hareket ettirilmesine ihtiyaç duyar.
 
ÜRETİM MALİYETİ DÜŞÜYOR
 
Hedda olarak geliştirdiğimiz Ar-Ge ile yarım ay şeklindeki disklerin birbiri üzerinde yuvarlanması tekniğini kullanıyoruz. Prototipi üzerinde çalıştığımız bu sistemle çevre kaynağı teknolojisinde yeni bir yaklaşım geliştiriyoruz. Enerji ve soğutma yükü azalırken, üretimde maliyetler düşüyor.
 
KAYNAK YAPAN SEKTÖRLER
 
Yeni tekniği hangi sektörler kullanacak?

 
Başta panel radyatör sektörü olmak üzere iki sac parçasını birbirine kaynak yapan, yapma ihtiyacı duyan sayısız sektör tarafından kullanılacak.
 
TALEBE UYGUN ÖZEL TASARIM
 
“Hendo’ya özel sistemi sayesinde müşterimizin isteklerine göre çeşitli algoritmalarla ekstra önlemler, iş tanımları eklenebiliyor. Sahip olduğu 100 fonksiyonun tümünü çalıştırabilen, mobil ve kullanımı kolay bir kontrolcü olarak ihtiyaca göre revize edebiliyoruz.”
 
MALİYETLER AZALACAK
 
“Orta frekanslı kısa kenar kaynak makinası tasarım ve imalatı ile çevre kaynağında eşsiz bir tekniğe imza atmış olacağız. Mevcuttaki çevre kaynağı makina fiyatlarının yarı yarıya azalmasını hedefliyoruz. Mühendislik, teknik, donanım hepsi yerli olacak makinanın prototiplerinin 2023 yılı son çeyreğinde test denemeleri başlayacak.”