Neden Startup Firmalarında Staj Yapılmalı?

Yeni mezunlar olarak, kariyer hayatlarımıza başlarken üst yönetimin nasıl işlediğini ve liderlik yönetimini hep merak ederiz.

Startup’larda yer alan çekirdek takımlar merakımızı giderme noktasında bize kurucu ve/veya kurucu ortak ile birebir iletişim kurmada büyük önem ve kolaylık sağlamaktadır. Böylelikle “şeffaf iletişim” ortamı yaratılıp, takım ile beraber duygu, düşünce ve bilgi alışverişini sağlıyoruz.

Kurucu ile yakından çalışıp, liderlik yönünüzü güçlendirebiliriz. Aynı zamanda düşündüğümüz genel kurumsal kültür yerine yapısı daha dinamik bir iş ortamı ile karşılaştığımızdan; teknik ve yaratıcı görevlerin senkronize gittiğini, büyük ölçekli şirketlere göre, daha iyi uyum sağladığını deneyimlemekteyiz. Edindiğimiz çeşitli beceriler ile farklı sektörlere ilişkin bilgi ve farkındalık  kazanmış oluyoruz.

 

Yeni mezunlar olarak en büyük ihtiyacımız ilerlemek istediğimiz alanda kariyer belirlemektir; ancak büyük şirketlerde önceden belirlenmiş pozisyonlar ve sorumluluk dağılımı bulunduğundan yeni mezunlardan istedikleri pozisyona hazırlıklı ve deneyimli bir aday beklemektedirler. Öte yandan startup’lar, bizim enerjimizi ve  yeteneklerimizi keşfedip kendilerine uygun, pozisyon ve ihtiyaçları olan becerileri geliştirmek için yenilikçi ve üretken bir ofis ortamına sokuyor.

Girişimlerin büyümesinde kurucunun ve takım arkadaşlarının karakter özellikleri büyük rol oynamaktadır. Liderlik, kararlılık ve mantık gibi özellikler alt yapıyı oluşturup hedeflerin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Öte yandan demografik, psikolojik, sosyal ve kişisel faktörler, başarı güdülerini attırma ve hayatta iz bırakma amacıyla dünya ekonomisine giriyor.

Bunlarla beraber startup’lar; bir anlamda hayat tarzına dönüşüyor. Örneğin; Evan Spiegel, 2011 yılında Snapchat uygulamasını çıkarıp en önemli iletişim kanallarından biri olup, günlük hayatımızda yerini almıştır. Snapchat, anlık yaşamları; saniyelik resim paylaşarak ve bu resimlerin iletişimini daha samimi kılarak aktaran, güncel bir haberleşme platformudur. Bu ürün/hizmet iş sektöründe kendi başına ya da destekleyici bir yapıda yerini alıp, derin teknoloji alanında ilerlemeler, dünya düzeninde yenilenmeler sağlıyor. Bizler bu yeni fırsatlar aracılığıyla farkındalıklarımızı geliştirip, orijinal pazar nişlerini ortaya çıkarabiliriz.

Hayatlarımıza büyük ölçüde dokunan startup’lar, odak noktamızı geleceğe çevirip uzun vadeli öğrenme, ilerleme ve kişisel sorumluluk alma isteğimizi arttırmaktadırlar.

 

“Stajyerlerin iş sürecini takip etme ve fikir yaratma gibi kurumsal düşünmenin, kariyerlerinin ilk aylarında başlaması, iş etiğinin erken oluşmasında uzun vadede pozitif bir etki yaratacaktır. Aynı zamanda gelişen takım arkadaşlıkları kolektif çalışmaya ve ilgi alanındaki araştırmaları paylaşmak, üretkenliği artıracaktır."

Gamze GÖKGÖZ