Yeni Nesil Girişimciler

Türkiye Girişim Ekosisteminde 2020 Yılının ilk Çeyreği 19.8 Milyon Dolar Yatırım Gerçekleştirilirken, En Fazla Yatırımın Yapıldığı Alanlarda Covıd-19’un Etkileri Hissediliyor. Hizmet Olarak Yazılım (Saas), Yapay Zeka, Perakende Teknolojilerine Yönelik Yatırımlar Artarken, Salgın Birçok Girişimci Ve Yatırımcı İçin Yeni Fırsatlar Oluşturmaya Devam Ediyor

Fütürist Gerd Leonhard, “Teknolojiye Karşı İnsanlık” kitabında; insanlığın önümüzdeki 20 yıllık değişiminin, geçtiğimiz 300 yıldan daha fazla olacağını dile getiriyor ve ekliyor: “Dijitalleşebilecek her şey bir gün dijitalleşecek. Teknolojik dönüşümler, toplumun hatlarını yeniden tanımlayacak.” Özellikle söz konusu teknolojik dönüşümler bilinmezliğin giderek arttığı bir çağda, dünyayı kısa sürede etkisi altına alan COVID-19 salgını ile birleşince, yaşam alanlarımızdaki değişim kaçınılmaz hale geldi.

Öte yandan COVID-19 etkileri girişim eko-sisteminde de görülmeye devam ediyor. Yeni nesil teknolojilere yatırımda erken davrananlar ise salgınla mücadele sürecinde yatırımlarının karşılığını alıyor. Dünya karantinadayken Netflix, 2020’nin ilk çeyreğinde yaklaşık 16 milyon yeni kullacısıyla tahminleri aştı. İnternetten yapılan alışverişlerdeki yoğunluk üzerine, artan talebi karşılamaya yönelik Amazon gibi dev e-ticaret şirketleri yeni personel ilanları veriyor. Türkiye’de ise girişim ekosistemi 2019’u yüzde 66 büyüme ve 102 milyon dolar yatırım ile kapatmıştı. Adet olarak en fazla yatırım “fintech” alanına yapılmıştı. 2020 yılının ilk çeyrek sonuçlarını veren Startups.watch verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde yatırım adedine göre sırasıyla SaaS, yapay zeka ve perakende teknolojileri öne çıkıyor.

Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Tiko Founder & CEO Sina Afra, her büyük faciadan sonra olduğu gibi, bu süreçte de kazananların ve kaybedenlerin çıkacağını söylüyor. Girişimde değişmeyen şeyin değişimin sürekliliği olduğunu belirten Afra, bazı ger-çeklere de dikkat çekiyor: Nakit akışı ve zaman değişimini iyi yönetmek. Nakit akışının hayatta kalma da önemli olduğunu ve bunu yapamayanların elendiğini belirten Afra, “COVID-19 gibi olağanüstü bir durumda nakit akışı ve bu nakit akışının sizi kaç ay taşıyabileceği konusu birinci derece önemli olmalı. Dünyada altı aydan daha az parası olan girişimci şirketleri için kırmızı alarm statüsüne geçmelerinde fayda var” diyor.

Girişimcilerin normal dönemlerde dahi zor banka kredisi bulduklarından ve bu dönemde krediye erişmelerinin daha da zor göründüğünden söz eden akıllı araç teknolojisi şirketi Comodif’in CEO’su ve Melek Yatırımcı Serdar Urçar ise hızlıca maliyetleri optimize edebilmenin ve yeni dönemin oluşan yeni gerekliliklerine çözüm üretebilmenin, girişimciler açısından önem taşıdığına değiniyor. Yakın dönemdeki hedefleri arasında, Türkiye’de ve dünyada sağlık teknolojileri alanındaki girişimleri daha yakından takip etmenin bulunduğunu söyleyen Urçar, COVID-19’un öne çıkardığı değişimle kalıcı olacak trendleri uzaktan eğitim, her türlü e-ticaret çözümü ve sağlık teknolojileri olarak sıralıyor.

GÖZDE YATIRIM ADAYI, BİYOTEKNOLOJİ

Sosyal mesafalendirme dönemine girdiğimizi ve bunun her girişime etkileri olacağını söyleyen Afra, “İş yapma süreçleri değişecek, hayatımızda evden çalışma ve video konferans daha kuvvetli bir yer alacak. Yeni trendler de ortaya çıkacak. İleride olabilecek salgınlara karşı ilaç, test, aşı veya malzeme üreten girişimciler göreceğiz diye düşünüyorum. Biyoteknoloji yeniden çok gözde bir yatırım alanı olmaya aday” diyor. Afra ayrıca COVID-19 gibi bir pandemiye karşı insanlığı koruma da Dünya Sağlık Organizasyonu’nun başarısız olduğunu, kazananlar tarafında birinci sırada sağlık sektörü çalışanlarının ve göstermiş oldukları özverinin yer aldığını söylüyor.

Salgının e-spor alanında da olumlu etkisi görülüyor. Afra, şimdiye kadar “çok izleyicisi ama düşük gelirleri” olan e-spor sektörünün yeni bir aşamaya geçeceğini düşünüyor ve bu alandaki girişimleri izlemekte fayda görüyor. Pazar yerlerinde Gardrops’un bir başarı hikayesi yazdığını belirten Afra; “Mobilexpress, PayTR, Ödeal gibi ödeme sistemleri alanındaki şirketlerin, çok daha büyük şirketler olmaya aday. En az heyecan duyduğum alan ticaret. Orada da artık taşlar yerine oturdu. Bir tarafta perakende devleri diğer tarafta internetten gelen şirketler ilk sıraları milyar cirolarıyla paylaşıyor. Scooter gibi mikro taşıma alanındaki gelişmeleri ilgiyle takip ediyorum. Yeni Uber’ler oradan çıkar mı göreceğiz” diyor.