Çarpışmaları Önleyip Kazaları Azaltıyor

30 May 2022

Ro Mobility’in geliştirdiği Scuteye, en hassas ve kalabalık ortamlarda bile çalışabilen bir otonom teknoloji ürünü. Uç zeka ürünü Scuteye, çarpışmaları önleme özelliğiyle kentsel ulaşımda yaya güvenliğini artırdığı gibi iç mekan taşımacılığında da iş kazalarını önleyebiliyor. Ro Mobility, bu ürünü için patent başvurusunu da yaptı. 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Ro Mobility Teknoloji, uç zeka ürünleri geliştirip, mevcut mobilite sistemlerini, otonomi ve dijitalleşme sayesinde daha efektif ve güvenli hale getiriyor. Ro Mobility, görüntü tabanlı sensörler ve akıllı yazılımlarıyla düşük hızlı elektrikli araçlara merkezi bir sinir sistemi gibi refleksif manevra kabiliyeti sağlıyor.

15 YILLIK TECRÜBE

Ro Mobility’in kurucularından Dr. Ahmetcan Erdoğan, otonom sistemler ve robotik alanında 15 yıldan fazla araştırma ve ürün geliştirme tecrübesine sahip. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olan Erdoğan; otonom araçlar, yapay zeka uygulamaları, insan odaklı kontrol algoritmaları, robotik ve nesnelerin interneti uygulamaları ile ilgili Ar-Ge yapıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını Dr. Ahmetcan Erdoğan cevapladı.

TÜBİTAK’TAN HİBE DESTEĞİ

Ro Mobility Teknoloji nasıl kuruldu?

30 yılı aşkın endüstri ve akademi tecrübesine sahip bir ekiple kuruldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde lisans eğitimini beraber aldığımız ve sonrasında Avrupa’da çok uluslu projelerde ekip ve operasyon yöneticiliği yapan Erdinç Şenol ile tecrübelerimizi birleştirdik.

İç mekan ve kentsel mobilite sistemlerindeki teknolojik boşluğu doldurmak ve gelişen dünyada daha güvenli ve efektif mobilite sistemlerini sunmak amacıyla TÜBİTAK BİGG hibe desteğinden de faydalanarak geçen yıl İstanbul Teknopark’da şirketleştik.

GÜVENLİ OTONOMİ

Ro Mobility ne üretiyor?

İç mekan ve kentsel mobilite uygulamaları için güvenli otonomi fonksiyonları sağlayan robotik teknolojiler geliştiriyoruz. Ürün-lisans portföyümüz; depo lojistiği, akıllı iç mekan taşımacılığı gibi sektörlerde kullanılan süreçler ve e-scooter gibi mikro mobilite cihazlarına entegre oluyor. Hassas ve kalabalık ortamlarda bile güvenle çalışabilen otonom teknoloji hizmetleri sunuyor. Bu alanda ilk ürünümüz Scuteye.

UÇ ZEKA ÜRÜNÜ

‘Scuteye’ nasıl bir ürün?

Paylaşımlı mikro mobilite uygulamalarındaki e-scooterlara ve iç mekan mobilite cihazlarına refleksif manevra kabiliyeti katarak, güvenliği ve verimliliği artırmayı amaçlıyor. Scuteye, üzerindeki görüntü tabanlı sensörlerden aldığı verileri kendi hesaplama birimleri ile işleyebiliyor. Yarattığı aksiyon alınabilir bilgiler doğrultusunda güvenlik manevraları sağlayabilen bir uç zeka ürünü olarak tasarladık.

Teknolojinin bilinen en iyi durumu kullanılarak, otomotiv standartlarında geliştirilen bir akıllı yazılıma sahip. Bu yazılım sayesinde herhangi bir dış kaynağa ihtiyaç duymadan çarpışma önleme gibi güvenlik fonksiyonlarını maliyet-etkin bir şekilde gerçekleştiriyor. Böylece kentsel ulaşımda yaya güvenliğini artırmak ve iç mekan taşımacılıkta iş kazalarını azaltmak mümkün.

YETERSİZ MOBİLİTE HİZMETLERİ

Otonom robotik teknoloji geliştirme fikri nasıl doğdu?

İç mekanlarda ve kentsel mobilite hizmetlerinde operasyonel maliyetleri düşüren ve kalabalık ortamlarda çalışabilen bir otonomi çözümü yoktu. Otomotiv sektörü için geliştirilen otonom sürüş teknolojileri iç mekan mobilite cihazlarına birebir uygulanamıyordu. İç mekanlar için tasarlanan otonom yer araçları (AGV) ve otonom mobil robotlar (AMR), daha çok donanım ve yazılım beraber geliştiriliyorlar ve sundukları özelleşmiş çözümlerle mevcut sistemlere entegre olarak çalışamıyorlardı.

KAYIPLAR ENGELLENEBİLİR

Yetersiz mobilite hizmetlerinin zararları neler?

Teknolojik olarak yetersiz mobilite hizmetleri birçok olumsuzluğun öncelikli nedenleri arasında. Mesela kalabalık ortamlarda tehlikeli operasyonlar ve manevralar yapılırken oluşabilen kazalar bunlardan biri. Kazalar, çalışanların sağlığını ve operasyonların güvenliğini riske sokuyor. Operasyonlar geçici de olsa durdurulabiliyor. Verimlilik düşüyor, maliyetler yükseliyor. Yetersiz dijitalleşme nedeniyle performans takibi için gerekli veriler eksik kalıyor. Tüm bu kayıp ve aksaklıklar, Scuteye ile sağlanan kısmi otonomi ve dijitalleşme ile engellenebilir.

REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ

Yerel ve global rakipleriniz var mı?

İç mekanlar için otonom yer araçlarında ve otonom mobil robotlarda yerli ve global rakiplerimiz var. Fakat ya kalabalık ortamlarda çalışabilmek için gerekli genel otonomiyi sunamıyorlar ya da çok özelleşmiş donanım tabanlı çözümlerle yüksek maliyetlere çıkabiliyorlar. Ayrıca halihazırda kullanılan sistemlere entegre olamamaları nedeniyle taşımacılık için uygulanamıyor. Aksiyon alabilen bir çözüm yerli ve global pazarda mevcut değil. Kentsel ve iç mekan mobilite cihazları için ölçeklenebilme ve modüler olarak sunduğumuz refleksif yani kendi kendine manevra kabiliyetiyle rakiplerimizden ayrışıyoruz.

PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

“Ro Mobility; yerli yazılım ve donanımı; düşük maliyeti, modüler yapısı, kolay kurulum ve kullanımı ile dünya çapında rekabete hazırlanıyor. İç mekan taşımacılığına, mobilite hizmetlerine entegre olabilen, kalabalık mekanlarda da güvenle kullanılabilen kısmi otonomi ürünü Scuteye’nin yerli teknoloji patent başvurusu yapıldı.”

SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

  • QR ve Beacon uygulamalarından daha yüksek teknolojili ve Lidar çözümlerinden daha etkin maliyetli.
  • Ölçeklenebilir ve ekonomik bir yapıda.    
  • Görüntü tabanlı akıllı sensörlerle, refleksif güvenlik aksiyonları oluşturuyor.
  • Dinamik nesne algılama ve sürülebilir alan tespiti imkanı sunuyor.
  • Harita tabanlı iç mekan konumlandırma sağlıyor.
  • Çarpışmaları önleme sistemi ile kazaları önlüyor.
  • Sürücü davranış tespiti ve ramak kala tespiti raporu çıkarıyor.
  • Gerçek zamanlı konum belirleyip, planlama yapabiliyor.
  • Relatif pozisyonları harita ile karşılaştırıp, konumlandırmayı sürekli güçlendiriyor.
  • Yapay zeka tabanlı, nokta kümesi ve kamera görüntü işleme tekniklerini harmanlayarak kullanıyor.