Global e-ticarete entegre kargo ve ihracat platformu
27 January 2022Shipink, dünyanın yaygın e-ticaret yazılımları ile tam uyumlu bir kargo ve ihracat platformu geliştiriyor. Platformun en önemli özelliği, kargo maliyetlerini düşürerek, ihracat miktarını artırmayı hedeflemesi. Platformun getirdiği bir başka yenilik ise kullanıcıların sistemdeki tüm kargo firmalarına entegre edilmesi.
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından Shipink, yapay zeka teknolojisini de kullanarak ‘Kargo ve İhracat Platformu’ geliştirdi. Firma, platformun test çalışmalarını 2022 yılı içinde tamamlamayı planlıyor. Türkiye’deki e-ticaret firmalarına eşsiz hizmetler sunma iddiasındaki platform; lojistik süreçleri iyileştirmeyi ve kargo maliyetlerini düşürerek ihracatı artırmayı hedefliyor.
Güncel uluslararası e-ticaret yazılımları ile uyumlu ve ilk günden mikro ihracat yapma imkanı sağlayan platform, yabancı rakiplerine göre çok daha avantajlı yönlere sahip. İstanbul Ticaret’in sorularını Shipink’in kurucu ortağı ve CEO’su Oytun Yüksel cevapladı.
LOJİSTİK PROBLEMLER
Shipink’i kurma fikri nasıl gelişti?
Türkiye’deki kargo sektörü, e-ticaret ekosistemindeki diğer sektörlerin gelişim hızını yakalayamadı. Shipink ekibi olarak bu sorunu tespit edip, bir yol haritası hazırladık. Kargo sektöründe ve genel olarak e-ticarette süreçlerin iyileşmesi için neler yapabileceğimizi belirledik.
Hangi konularda eksiklikler olduğunu ortaya çıkardıktan sonra ekosistemin tüm paydaşları ile uzun görüşmeler yaptık. Sistemin ihtiyaçlarını listeledik.
DEV EKOSİSTEM
Ekosistem kimlerden oluşuyor?
e-ticaret, sadece satış yapan web sitelerinden veya pazar yerlerinden ibaret değil. Kargo, tedarik zincirleri, ödeme sistemleri ve daha birçok sektörün birlikte çalıştığı dev bir ekosistem.
KALİTELİ AR-GE
Shipink’in faaliyet alanı nedir?
Türkiye’deki kargo firmalarının müşteri memnuniyetini, e-ticaret firmalarının ise özellikle ihracat rakamlarını artırmayı ve kargo maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen Shipink’in faaliyet alanını, e-ticaret ve lojistik sektörleri için kaliteli Ar-Ge olarak tanımlayabiliriz. Platform, web sitemiz üzerinden eklentiler aracılığıyla veya API entegrasyonu ile kullanılabilecek.
GÜNDE 6 MİLYON E-KARGO
e-ticaret sektörünün öncelikli sorunu nedir?
Türkiye’de her gün 6 milyon e-ticaret gönderisi kargo ile taşınıyor. Bu kargoların e-ticaret sitelerine ortalama maliyeti; sipariş tutarının yüzde 15’i civarında. Dünyada ise bu oran yaklaşık yüzde 8. Yani, Türkiye’de 50’den fazla kargo firması olmasına rağmen kargo maliyetleri dünyaya oranla yaklaşık 2 kat daha yüksek.
MALİYET OPTİMİZASYONU
Kargo maliyetleri neden yüksek?
Kargo firma sayısı yeterli olmasına karşın kargo entegrasyonlarının eksiklikleri yüzünden e-ticaret gönderileri için genellikle 4-5 kargo firması tercih ediliyor. Dolayısıyla yeterli rekabet ortamı oluşmuyor ve maliyet optimizasyonu yapılamıyor. Türkiye’deki çoğu e-ticaret şirketi de bu yüksek kargo maliyeti nedeniyle ya başarısız oluyor ya da kârlılığa ulaşamıyor. Bu, birinci problemimiz.
UYGUN FİRMA ARAYIŞI
Diğer problemler nedir?
Bir diğer problemimiz ise ihracatla ilgili. e-ticaret firmaları ihracata başlamaya karar verdiğinde, özellikle süreçlerin farklılaşması ve prosedürler sebebiyle uygun bir kargo firması bulmakta ve bulduğuna da entegre olmakta zorlanıyor. İhracata başlamış olanlar ise yeni pazarlara açılmak için tekrar kargo firması bulmak ve entegrasyon yapmak zorunda kalıyor. Üstelik bu problem, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan e-ticaret firmaları için bile geçerli.
TEK ENTEGRASYON
Shipink bu sorunları nasıl çözecek?
Aslında bunun cevabı, Shipink’in özelliklerinde saklı. Shipink kullanıcıları, tek bir entegrasyon ile sistemdeki tüm kargo firmalarına entegre olabilme imkanına sahip. Shipink, dünyanın en yaygın e-ticaret yazılımları ile tam uyumlu ve kullanıcılar ilk günden dünyanın herhangi bir köşesine mikro ihracat yapabiliyor. Üstelik Shipink üzerinden oluşturulan kargo gönderileri de normale göre ortalama yüzde 50 indirimli.
DÜNYA İLE REKABET
Rakipleriniz var mı?
Yerli rakibimiz yok. Dünyada ise özellikle Kuzey Amerika’da ve Avrupa’nın birçok ülkesinde Shippo, EasyPost, ShipCloud gibi büyük rakiplerimiz mevcut. Biz de ilk aşamada Türkiye ve Orta Doğu pazarında lider olmayı hedefliyoruz. Aslında birçok özelliğimiz ile yabancı rakiplerimizden üstünüz; dolayısıyla bir yandan da dünya pazarındaki rakiplerimizle güçlü bir şekilde rekabet etmeye hazırlanıyoruz.
250 BİN MÜŞTERİ
Potansiyel müşteri sayınız nedir?
Türkiye’den pazara giriş yapıyoruz. 2020 Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre potansiyel müşterimiz olabilecek, çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan 250 binin üzerinde e-ticaret firması mevcut. Sonrasında ise dünyada faaliyet gösteren 24 milyon e-ticaret sitesini potansiyel müşterimiz olarak görüyoruz.
AYLIK 20 MİLYON GÖNDERİ
Projeniz hangi aşamada?
Bu yıl içinde test sürecini bitirip, pazarlama faaliyetlerine başlıyoruz. Yaklaşık 3 yıl sonra 100’den fazla ülkeye hizmet sunabilecek, 200 binin üzerinde müşteriyle aylık 20 milyonun üzerinde gönderiye aracılık eden bir girişim haline gelmiş olmayı hedefliyoruz. 2023 yılına kadar Türkiye pazar lideri, 2024 yılında ise dünyada adından söz ettiren bir girişim olacağız.
TÜBİTAK BİGG DESTEĞİ
“Yaklaşık 1 yıllık bir proje geliştirme aşamasının ardından TİM-TEB Girişim Evi aracılığıyla Tübitak BİGG desteğini kazandık ve Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) bünyesinde şirketleştik.”
PLATFORMUN FAYDALARI
* Kullanıcı, Shipink sistemindeki tüm kargo firmalarına entegre olabiliyor.
* Wordpress, Shopify, Ideasoft gibi güncel e-ticaret yazılımları ile yüzde 100 uyumlu çalışıyor.
* İlk günden tüm dünyaya mikro ihracat yapma imkanı sunuyor.
* Tüm kargo gönderile-rine ortalama yüzde 50 indirim sağlıyor.