İnsansız Hava Araçlarının Gözü Oldu

15 April 2022

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’ndeki firmalardan Blitz Systems, bütün insansız hava araçlarında kullanılabilen görüntüleme sistemleri üretiyor. Havada, karada ve denizde insansız araçların adeta gözü olan sistemin yazılımı da firmaya ait. Otonom görüntüleme sistemleri sivil alanda da kullanılıyor. 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından Blitz Systems Savunma ve Mühendislik Çözümleri, hem savunmada hem de endüstride kullanılabilen otonom görüntüleme sistemleri üretiyor. Firma, Vega markasıyla bu sistemlerin tasarım ve yazılımını da kendi geliştiriyor. Sistem, insansız hava, kara ve deniz araçlarında kullanılıyor. Geçen yıl şubat ayında kurulan ve kısa sürede büyük başarılara imza atan firmanın kurucu ortağı Kadir Doğan ise aynı zamanda Blitz Systems’in Genel Müdürü. Makina mühendisi Kadir Doğan; Kale Ar-Ge’de KTJ-3200 Turbojet motoru, TEI’de TS-1400 Turboshaft motoru çalışmalarında, birçok alt sistem tasarımında ve tasarım iyileştirmesinde görev aldı. Kocaeli Üniversitesi Otonom Sistemler Teknolojileri (KOUSTECH) takımının kuruculuğunu ve ekip liderliğini de yapan Doğan, İstanbul Ticaret’in sorularını yanıtladı. 

SAVUNMA EKİPMANLARI

Blitz Systems nasıl kuruldu?

KOUSTECH sürecinde çeşitli boyutlarda İHA ve alt sistemlerini tasarladık. Bu ürünler ile yurt içi ve yurt dışı fuarlarda ülkemizi temsil ettik. Aynı süreçte ASELSAN ve TUSAŞ gibi öncü şirketlerde çalışıp, çok büyük tecrübeler edindik. Bulut altı otonom hava sistemleri (BİHA) ve bunlara ait alt sistemlerde Ar-Ge ve üretim yaptık. Ülkemizin bu alandaki ihtiyaçlarına çözüm üretmek amacıyla KOUSTECH takımından ekip arkadaşlarımız ile 2021 yılı şubat ayında firmamızı kurduk.

HAVA ARAÇLARI TASARIMI

Blitz Systems’in faaliyet alanı nedir?

Sabit ve döner kanatlı hava araçları tasarımı, kompozit imalatı, elektronik kart tasarımı, görüntü işleme, network haberleşmesi, kullanıcı ara yüzü gibi konularda büyük tecrübemiz var. Otonom gömülü sistemler, elektronik, görüntü işleme ve yapay zeka üretimleri gerçekleştiriyoruz. Çeşitli sensörlerle, farklı yapay zeka yazılımlarıyla desteklenmiş, değişik kullanım konseptlerine göre geliştirilmiş ürünler hayata geçiriyoruz.

SINIR VE BÖLGE GÜVENLİĞİ

Görüntüleme sistemleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Tüm insansız araçlarda kullanılan görüntüleme sistemlerimiz; sınır ve bölge güvenliği hizmeti veren araçların ve donanımlarının, yani savunmanın vazgeçilmez ekipmanları arasında. Görüntüleme sistemlerimizin özellikle yazılımlarını, başta görüntü işleme olmak üzere kendimiz geliştiriyoruz. Bu yazılımların sivil kullanımı da mevcut. Bunların en önemlilerden biri gimbal kamera sistemimiz.

YERLİ YAZILIM

Gimbal kameraların yapısını anlatır mısınız?

İçinde gündüz kamerası, kızılötesi kamera, lazer mesafe ölçer, dahili görüntü işleme yazılımları barındıran elektro optik görüntüleme sistemleridir. Spectrum 1650 ve Spectrum 2500 modellerimizi örnek verebilirim. Sistemlerimiz; dahili görüntü işleme, haberleşme ve elektronik motor kontrol yazılımlarına sahip. Yazılımlarımızın hepsini kendi imkanlarımızla geliştiriyoruz.

İHRACAT BAŞARISI

İhraç ettiğiniz ilk ürün hangisi?

Ülkemiz tarihinde ilk kez bir elektro optik gimbal sistemini bir NATO ülkesine ihraç etmeyi başardık. Aslında Avrupa pazarında bizden çok önce bu pazara girip, büyük bir pay alan Estonya şirketi olmasına rağmen onların pazarında, hatta geçmişte onların ürünlerini kullanan bir müşteriye Spectrum 1650 ürünümüzü satabilmemiz bizim için çok anlamlı ve önemli. Müşterimizin, rakibimizin ürününden vazgeçip, bizim ürünümüzü kullanmaya başlamış olması, hem maliyet etkin hem de fiyat
performans ürünleri geliştirdiğimizi gösteriyor.

KÜMELENME AVANTAJI

Teknopark İstanbul’da bulunmanızın avantajları nedir?

Sektörün birçok şirketi ile aynı ortamda bulunmak, işbirliği açısından ciddi esneklik sağlıyor. Aynı zamanda SAHA İstanbul gibi bir kümelenmenin de Teknopark İstanbul’da olması işbirlikleri adına önemli avantajlar sunuyor.

ORTAK ÜRÜN GELİŞTİRİYORUZ

Üniversite, sanayi işbirlikleriniz var mı?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) başta olmak üzere birçok üniversite ile çalışıyoruz. Hem Teknopark İstanbul’da hem de Ankara’da birçok firma ile ortak ürün geliştirme, satış ve pazarlama alanlarında müşterek çalışmalarımız var.

1.650 GRAM

“Spectrum 1650; full HD gündüz ve 640 x 512 kızılötesi kameraya sahip sisteme, lazer işaretleme sistemi entegre edilebiliyor. Tüm bu özellikleri 1.650 gram gibi kompakt bir ağırlıkta sunabiliyor. Spectrum 2500 ise helikopter gibi yüksek titreşim üreten platformlara özel tasarlandı.”

SINIR TANIMAYAN ÜRÜNLER

“Ürünlerimizin hiçbiri ihracat sınırlaması veya kısıtlamasına (export control) tabi değil. Sivil ve askeri uygulamalar için kullanabiliyorlar. İstihbarat, gözetleme ve keşif görevleri için uluslararası silah ticareti düzenlemelerinden de bağımsız (ITAR FREE) faydalı yük kategorisindeler.”

ÖZEL ÇÖZÜMLER

“Müşteri gereksinimlerini en iyi şekilde karşılamak için özel çözümler sunuyoruz. Müşterilerimizin taleplerine göre; EO kameraları, IR kameraları, LRF, kontrol ve video ara yüzlerini ve daha fazlasını değiştirebiliyoruz.”

HEDEF TAKİBİ

“Gerçek zamanlı videolarda rastgele seçilen nesnelerin takibinin yapıldığı; askeri ve endüstriyel uygulamalara çözüm üretiyoruz. Herhangi bir keşif, gözetleme ve istihbarat sistemine entegrasyon ile sisteme hedef takibi özelliği kazandırıyoruz.”

MİLLİ YAZILIM

“Geliştirdiğimiz yazılımlarımızla, havadaki platformdan, yerde olan biten kontrol ediliyor. Takip edilen bir aracın GPS konumu net olarak belirleniyor. Farklı sensörlerden gelen görüntüler, anlık olarak yerdeki istasyona gönderiliyor.”

680 GRAM

“Spectrum 680, küçük BİHA’lar için eşsiz özelliklere sahip ve sınıfının en iyi ürünlerinden biri. Sistem sadece 680 gram ağırlığına rağmen elektro optik kamera, LWIR kamera ve lazer mesafe ölçere sahip.”